Make your own free website on Tripod.com

English 

Svoje oduševljenje njenim platnima slikanih tehnikom klasičnog realizma, njenim raskošnim stilom, a nadasve njom samom, nakon što sam ju upoznao u njenom ateljeu aprila 2004, želeo sam da podelim sa drugima. Ova stranica predstavlja moj skromni pokušaj u tom pravcu. Srđan Kosovac

 Kosovka Marinković

Moj čarobni svet

Slikarstvo Kosovke Marinković pokazuje nostalgiju za lepotom i tajanstvenom atmosferom klasične slike, posebno holandsko-flamanskog slikarstva 17. veka. Te slike često simbolizuju taštinu života, bivaju dekorativne, ali uvek prizivaju neku prisnost čoveka i predmeta. Tu su, pre svega, njene ruže, zatim plodovi zemlje puni guste, čulne težine zasićeni nežnošću i bojom. Podsećaju na Jug naše zemlje, gde je Kosovka i rođena, mesto gde su trpeze i bašte simboli našeg postojanja i onoga što moramo da, kao ljudi, odužimo ovde na Zemlji.

Temperamentna i impulsivna, naša slikarka se u jednom trenutku suočila i sa baroknom estetikom slike. Fascinirana velikim flamanskim slikarom Peterom Paulom Rubensom iz 17. veka uradila je ciklus slika „Rubensu s ljubavlju". Suočila se s tvrdim problemima izgradnje kompozicije, crtežom, spoljašnjom mitološkom radnjom, unutrašnjom duhovnošću slike i žestinom Rubensovog izraza.

Šta znači danas raditi po Rubensu? Najčešće nas istoričar umetnosti uvodi u dela starih majstora, a ovde imamo situaciju da nas slikarka neposredno, slikom, uvodi u veliku umetnost Evrope. Kosovkine slike inspirisane Rubensom deluju kao zaboravljeni jezik života - blizak, uzbudljiv, taktilan, kojim se retko usuđujemo da otvoreno govorimo. Ove slike nisu kopija, već neguju one likovne vrednosti za koje se borio veliki slikar. I sam Rubens je 1628. godine, u toku osam meseci uradio trideset i tri slike po velikom Ticijanu i obnovio studije venecijanskog kolorita.

Kosovku znamo kao slikarku ruža, tog cveta za koji kažu da „i njegova odsutnost miriše". Ako se ipak zapitate kako postiže blagi dodir ružinih latica na svojim platnima?, odaćemo Vam Kosovkinu tajnu...

 

citat iz kritike Nade Blagojević „Kosovka Marinković - Moj čarobni svet"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Škola slikarstva

  Udruženje primenjenih i likovnih umetnika "Kosovka"

  Događanja u "Ateljeu "Kosovka"

  Galerija

  Prodajna izložba

  Novinski isečci

  Felinološko društvo Beograd

  Kontakt

 

 

 English 

 

 copyright 2004-2007 Srđan Kosovac: srdjankosovac@yahoo.com
Sva prava umnožavanja, distribucije i korišćenja materijala, dizajna ili programskog koda sa ove internet adrese
zadržava Srđan Kosovac